Orchid Tiny House på græs

Tiny House: Fremtidens revolutionerende boligform?

Tiny House

Den her artikel har vi glædet os MEGET til.

Artiklen handler nemlig om et koncept, der har potentiale til at revolutionere (aka disrupte) hele den måde, vi bor sammen på.

Tiny House er et koncept, der vinder fremgang verden over. Det er en ny boligform (i hvert fald i mainstreamen), hvor hvert kvadratmeter udnyttes til fulde med praktisk og funktionsdygtig inventar.

I den her artikel vil vi ikke bare præsentere dig for Tiny House. Vi vil også vise dig konkrete eksempler fra både Danmark og udlandet.

(Spoiler: Tiny House-projekterne er hammer-fede).

God fornøjelse:

Hvad er et Tiny House?

Let's start with the basics.

Hvad er definitionen på et Tiny House, og hvordan adskiller det sig fra en traditionel villa?

Et Tiny House er et lille hus, som typisk er op til 40 kvadratmeter og helt ned til 10 kvadratmeter. Husene er altså utroligt små i forhold til de boliger, mange er vant til, særligt i den vestlige verden.

I et Tiny House handler det i bund og grund om at få alle vigtige funktioner i et hjem rykket ind på mindre plads, mens det overflødige plads skæres fra.

Det indebærer, at det meste nips fra hylderne og alle papkasserne i garagen, kælderen, og hvor du ellers har ubrugte ting stående, må tælle for talte dage.

Der skal ryddes op og sorteres fra, helt i stil med Marie Kondo og hendes Netflix-dokumentar Tidying Up.

Marie Kondo

At leve simpelt og uafhængigt har nogle helt klare fordele. Dem kommer vi ind på senere i artiklen.

Men først:

4 nytænkende Tiny House-projekter

6 Tiny House projekter

Lad os se nogle Tiny Houses fra den virkelige verden.

Vi har fundet 4 projekter (4 virksomheder), der viser vejen med den minimalistiske boligform.

Projekterne er mega fascinerende.

Se bare selv:

Tiny House Living

Vi starter med Tiny House Living, som er et initiativ startet af Lasse Nielsen og Michael Henneke.

Michael og Lasse har været inspireret af de små huse fra USA, men de to iværksættere har ændret konstruktionen, således at den passer til standarden i Europa og Danmark.

Det første Tiny House i Danmark

De to iværksættere byggede i 2017 Danmarks første helårshus på hjul. Det er et hus på blot 32 kvadratmeter - altså et Tiny House - med hjul, hvilket giver mulighed for at flytte med huset.

Huset er hverken en campingvogn eller et kolonihavehus. Det er et hjem med alle dets nødvendigheder.


Tiny House Living er enormt innovative. De har ikke bare designet ovenstående hus - de udlejer også Tiny Houses gennem Airbnb.

Vi kan lade billederne tale for sig selv. Læg mærke til den smarte udnyttelse af pladsen med en hyggelig sengeplads nær loftet:

Tiny House Living
Tiny House Living

Begge ovenstående fotos er taget af Anne Styrbech / STYRBECH FOTOGRAFI.

Add a Room

Add a Room har det bæredygtige i højsædet både, når det kommer til materialer, konstruktion og design, samt mulighederne for at vokse lidt af gangen, som livssituationen ændrer sig.

Add a Room har skabt et lille hus, der kan stå alene eller addere flere moduler på som familien vokser – som et ”Lego-system”. Man kan også sælge moduler fra, hvis behovet for plads bliver mindre. Husene er komplette ved leverance, har kroge i taget, hvilket gør løft og flytning nemmere. Alle husene bygges indendørs og eliminere byggerod på grunden samt risiko for fugt i husene.  Husene kan også bruges som en udvidelse af et større nuværende hus.

Huset hedder ONE+, og det er et komplet minihjem i 10, 15, 20, 25  og 30 m² med både mulighed for badeværelse og køkken og store vinduespartier, samt et antal udemoduler – såsom udekøkken og udebrusere, sauna, verandaer og pergolaer – ”det gælder om at skabe både inde og uderum for at optimere både pladsen og velværen.”

Tiny House med House Doctor

ONE+ laves i bæredygtige materialer, og Add a Room leverer både som fritidshus eller helårshus. Husene leveres isolerede. Det betyder, at huset er et perfekt hjem, hvis man vil skubbe overforbruget til side til fordel for et mere simpelt liv.

Hvis man bor i et lille hus, er der nemlig ikke plads til overforbruget. Samtidig kræver en lille bolig mindre energi at opvarme - særligt når den er godt isoleret - hvilket også giver besparelser på både varmeregningen og klimaet.

add a room

Add a Room kan prøvebos – enten som en enkel unit (25 m² med soveværelse, køkken og bad) eller som en flermodul unit (5 moduler – både ude og indemoduler). Begge er placeret i den Stockholmske skærgård, den ene på samme ø (Torö), hvor den legendariske Simon Spies også havde sit sommerhus.

Du kan læse mere om at prøvebo husene på Airbnbs to links her:

Find og følg Add a Room på Facebook for at se mere til deres huse.

Tiny Office

Det næste projekt er en smule anderledes. Det er ikke et helt hus, men derimod et kontor på hjul.

Tiny Office er et koncept skabt af Jonas Hallberg med virksomheden Ikke en Pind ApS. Konceptet går i sagens kerne ud på at skabe mobile kontorer, hvor personer med alle mulige forskellige arbejdsmæssige baggrunde kan arbejde på farten eller i smukke omgivelser.

Tiny Office har eksempelvis bygget:

  • En mobil messestand til Danish Crown
  • Et "Tiny Studio" (altså mobilt musikstudio) på hjul
  • En mobil vogn til Aarhus Universitet ("AUtoCampus")
  • En minibar på hjul til fester og events
Tiny Lydstudio
Tiny Office

Det er altså helt fantastiske projekter, Tiny Office har kastet sig ud i.

Og hvem drømmer ikke om at have kontor helt ud til vandet eller midt inde i skoven?

Det kan sagtens blive muligt, hvis man har et kontor med fire hjul på.

Tiny Offices kan både sælges og udlejes - så kunder kan prøve at rykke kontoret ud for kortere eller længere perioder.

Tjek Tiny Office ud på Facebook eller på Instagram, hvor du kan se de innovative projekter, som virksomheden skaber.

New Frontier Tiny Homes

Det fjerde og sidste koncept for denne gang stammer fra udlandet.

Projektet har et længere navn: New Frontier Tiny Homes, og det kommer fra USA. I USA er Tiny House-livstilen mere udbredt end i Danmark, og derfor kan de alt andet lige være en god inspirationskilde.

New Frontier Tiny Homes er startet af David Latimer, som i 2014 havde et dybtfølt ønske om at arbejde med noget, der kunne påvirke menneskeliv.

Latimer faldt over Tiny House-bevægelsen og blev grebet af at ville redfinere 'den amerikanske drøm'. Altså livsdrømmen med en god karriere, stor villa og kernefamilie, som mange danskere også lever efter.

New Frontier Tiny Homes

New Frontier Tiny Homes har blandt andet lavet det moderne "Orchid"-hus, der med en mørkebrun facade i træ går i ét med skov og natur.

New Frontier Tiny Homes

Det lille hus har en King-size seng i loftet og en udtræksseng/sovesofa, der kan gemmes fuldstændig væk. Huset udnytter altså pladsen til fulde med flere praktiske elementer, som kun gør oplevelsen endnu mere hyggelig.

Sovesofa
2-personers seng og sovesofa

Inspirerende og beundringsværdigt. Det kan man sige om den måde, som den amerikanske virksomhed formår at gøre et godt liv muligt på begrænset plads.

Find New Frontier Tiny Homes på Facebook og følg deres fascinerende rejse!

Hvorfor bo med mindre plads?

Når vi nu skriver om Tiny Houses, bør vi klart også reflektere over, hvordan det må være at bo i boligformen.

Tiny Houses har begrænset plads sammenlignet med andre boligformer. Det kan være en enorm lettelse, fordi man dermed kan eje en begrænset mængde af ting, som man skal forholde sig til. Man er også mindre afhængig af at skulle have et stort læs med, når man flytter. Det hele bliver altså nemmere og mere simpelt.

Samtidig har Tiny Houses en tendens til at være billigere end normale huse. Vi har tidligere skrevet om fordelene ved billigere huse, da vi bragte artiklen om TræVærk (en tømrervirksomhed, der producerer billige huse af træ), og konceptet tiltaler os. Med et billigere hus kan man nemlig slippe for at optage et lån, der tage årtier at afdrage på. Man slipper altså for at blive "gæld-slave" (sagt lidt hårdt).

Det er altså nogle vidunderlige fordele. Særligt når Stressforeningen melder ud, at 430.000 danskere (10-12%) oplever symptomer på alvorlig stress hver dag. Hvis Tiny Houses-livstilen kan nedbringe dette tal, ville det være fantastisk.

Det er dog ikke lutter grønne skove.

Den anden side af sagens er, at et lille hus også giver nogle praktiske udfordringer.

Helt åbenlyst er det, at man ikke har friheden til at bruge så meget plads, som man kunne i et normalt hus. Derudover er der andre hverdagsudfordringer, som den amerikanske blogger Jenna fortæller om i nedenstående video:


Det er altså ikke altid helt nemt.

Når det så er sagt, så er Tiny House-konceptet stadig utroligt cool, og man kan i hvert fald overveje konceptet som sommerhus.

Kunne du se dig selv bo i et hus på under 40 kvadratmeter?

Om forfatteren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *