Bæredygtigt møbel dansk design

En bæredygtigt stol skabt af ålegræs fra Danmarks kyst

Sand, vand og tang.

Det er normalt ingredienserne til en almindelig, dansk strand.

Men snart kan én af materialerne også blive en byggesten i vores møbler.

Den vision har den unge arkitekt Nikolaj Thrane, der har skabt en stol med ålegræs (tang). Et bæredygtigt initiativ, der skal vise, hvordan alternative materialer kan skåne de naturlige resurser, som vi overforbruger.

Det er et fantastisk bidrag til møbelindustrien, og derfor er stolen med på vores digitale designmagasin. For som det ser ud nu, er der flere konsekvenser ved møbelproduktionen:

  • Regnskoven forsvinder
  • Læder og tekstil bliver sprøjtet med kemikalier
  • Arbejderne i den tredje verden har farlige arbejdsvilkår

I denne artikel kan du læse om møbeldesignet, der er lavet af ålegræs fra de danske kyster.

God fornøjelse.

Et kystnært møbel

Den miljømæssige problemstilling har været oppe at vende i flere år efterhånden. Én af de vigtigste parametre her er overforbrug af enkelte materialer i naturen.

Hvis en enkelt træsort bliver efterspurgt i en al for høj grad, risikerer man, at træsorten bliver fældet hurtigere, end den vokser. På den måde kan træsorten uddø.

Derfor har arkitekten Nikolaj Thrane sat sig for at skabe et møbel med alternative materialer. Og et kystnært møbel blev skabt.

Danmark har hele 7.300 km kyst, og det indebærer en stor mængde tang, som ikke bliver benyttet. Den mulighed har Nikolaj Thrane opdaget og taget nytte af.

Inspirationen fik Thrane fra Læsø, hvor man i gamle brugte ålegræs i stedet for hø som fyld i madrasserne. Ålegræsset holdte lus og lopper væk på grund af det høje saltindhold.

Faktisk startede begge de to møbelvirksomheder SKALMA og GETAMA med at producere madrasser af tang i henholdsvis 1904 og 1899. Navnet GETAMA er en forkortelse af GEdsted TAng MAdrasfabrik.

GETAMA producerer i dag mange møbler for livet. Blandt andet de kendte lænestole i træ fra Wegner, men også mindre kendte daybeds og sovesofaer.

Stolens ryg og siddeplads er lavet af et kompositmateriale – en blanding af ålegræs og et bindemiddel i form af stivelse udvundet fra brunalager. Det er altså 100% bionedbrydeligt.

Det er ret godt lavet, og det er måske sådan, at vi kan redde danske møbeldesign.

Derudover består stolen af et understel af træ og et beslag i messing.

Alt i alt er den bæredygtige stol fra Nikolaj Thrane et fantastisk eksempel på, hvordan vi bedre kan udnytte naturens materialer gennem møbeldesign.

Om forfatteren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *