Guide: Få den perfekte belysning

Det kan være utrolig svært at sætte stemningen med belysningen, og en hyggekrog kan hurtigt associeres med en teaterscene fuld af spotlights, hvis den forkerte belysning vælges. Vi har derfor lavet en guide, som hjælper dig med at vælge den perfekte belysning i diverse rum og hjørner af din indretning.

Start med målrettet spot belysning


Spot belysning til hyggehjørne

Hvilke elementer er vigtigst i din indretning?

Overvej først hvilke hovedelementer du gør brug af i din indretning. Disse elementer fortjener at blive gjort tydeligere med belysning i form af målrettet spot belysning.

Den målrettede spot belysning bruges til at belyse konkrete elementer. Dette kan enten være visuelle elementer i indretning (eksempelvis et billede på væggen) eller små hygge-områder med gøremål – såsom læsning eller at arbejde.
De belyste elementer bliver sat i fokus, og det er her at øjnene først falder hen.

Spot belysning tager ofte form i væglamper eller gulvlamper, som har det til fælles, at lampeskærmen er smal, så der bliver sat et fokus.

Er der noget, som fortjener ekstra opmærksomhed i dit hjem?

Se 13 elegante væglamper >> 

Tilføj loftsbelysning – kraftigt eller svagt lys?


Loftsbelysning i stue
Et vigtigt element i indretningen er loftsbelysning, som oplyser hele rum eller hele områder. Hvis man går ind i et rum og tænder for kontakten til denne type af belysning, så vil hele rummet blive lysere – i modsætning til målrettet belysning, som kun oplyser konkrete områder i indretningen.

Loftsbelysning skabes ofte i form af loftslamper, men du kan også bruge højt-siddende vægbelysning. Her har lamperne enten ingen eller meget åbne lampeskærme, da lyset derved spreder sig ud i hele rummet under lampernes placering.

Brug loftslamper med svagt lys som supplement

Loftslamper med et svagt lys er velegnet til at supplere i et rum, som allerede er inddelt i mindre dele med målrettet belysning.

Brug kraftige loftslamper som hovedbelysning

Nedenstående er blot en guideline, og det skal selvfølgelig tages med et gram salt. Alle rum kan principielt domineres af loftsbelysningen, men hovedsageligt gælder det, at loftslamper er den overordnet lampe i områder, hvor det ikke er nødvendigt med et fokus (altså ingen målrettet belysning).

Eksempler på områder, hvor loftslampen kan dominere:

  • I centrum af din stue (På den måde rammer belysningen alle hjørner af stuen)
  • Over dit spisebord (No surprise – belysningen skal spredes til alle dine gæsters tallerkener)
  • I entréen, køkkenet og på badeværelset (Belysningen skal kunne tændes og slukkes hurtigt med en enkelt kontakt i disse rum, da man her laver praktiske gøremål, og da der i disse rum ikke er fokus på et bestemt element)
Se vores 10 favorit loftslamper >> 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *