Hus af træ lavenergi

100 kvm til 1 mio: TræVærk vil lave billige, lavenergihuse

Hus af træ lavenergi

Har du tid til det hele?

Familien, som du elsker, venskaberne, som du vil vedligeholde, og hobbyerne, der hjælper dig med at realisere dig selv…

Der er kun 24 timer i døgnet, og vi har kun ét liv til at nå det hele.

Desværre står mange husboende familier fastlåst i store boliglån og lange arbejdsdage.

Med købet af huse følger nemlig ofte store boliglån, som skal betales af. Det kræver timevis af arbejde, der tager tiden væk fra det vigtige.

Og selvom grund-priserne er forskellige fra område til område, så står én ting fast:

Større hus = større boliglån.

(Apropos: Har du læst vores artikel om Tiny House?)

Men der er måske en løsning.

En ny tømrervirksomhed vil nemlig bygge lavenergihuse på 100 kvadratmeter til blot 1 millioner kroner. Målet er at give familierne mere tid til livet – uden at skulle arbejde sig fri fra store boliglån.

I denne artikel kan du læse om TræVærk – tømrervirksomheden ført an af Dennis Nielsen. Løbende i artiklen vil vi give ordet videres til Dennis, som med passion fremføre sin vision.

God fornøjelse:

ORDET GIVES VIDERE TIL DENNIS NIELSEN:

Løvemor går til mindfulness

TræVærk

Vi har folk, som forsker i økonomi og samfundsproblemer på universiteterne i årevis, men som stadig ikke tager fat i sagens kerne, nemlig at sætte tæring efter næring. I stedet bruger vi diverse coaches og eksperter i mindfulness, for at vi kan yde mere på jobbet, og dermed holde arbejdsugen oppe på de 45 timer.

For mig er det indlysende, at vi vælter på stribe med stress, når alt handler om vækst!

Vi kan af helt simple grunde ikke håndtere at aflevere vores børn i vuggestuer og børnehave så mange timer om ugen … Prøv at forestille dig løvemor uden sine killinger – hun går hvileløst rundt og kalder, indtil hun har dem hjemme igen. På samme måde får vi også som mennesker en ubehagelig fornemmelse i kroppen, når vi første gang aflevere vores 9 mdr. gamle unger i vuggestuen – og netop i den forbindelse overvejer mange forældre at sadle om i livet, men som tiden går på jobbet, følger man igen menneskemængden og mister dømmekraften, og overbeviser sig selv om, at det nok alligevel er meget normalt!

Forestil dig, hvor stress stammer fra …!?

Opskriften på en god omgang stress kommer her:

  • Køb et hus imens der er højkonjunktur – dvs. når huspriserne er på sit højeste
  • Køb gerne for hele dit rådighedsbeløb, så der ikke luft i økonomien
  • Det er her vigtigt at du får 10 års afdragsfrihed med en flexrente, så de efterfølgende 20 år bliver mere stressede
  • Få vurderet huset så du kan låne i friværdien
  • Køb herefter en bil for din friværdi
  • Sørg ligeledes for at have et barn eller to i pasning, som du skal nå at hente, før institutionen lukker
  • Sørg for at have et 37 timers arbejde, meget gerne med ekstra opgaver, så du skal arbejde lidt flere timer

Kan du se det for dig? Det ville også spare samfundet for ufattelige mængder af penge, hvis vi sadlede lidt om og måske arbejde 25-30 timer om ugen.

Jeg tør ikke tænke på, hvad der bliver givet ud af pengesummer fra det offentlige til folk, som er gået ned med flaget + sagsbehandling, medicin og psykologhjælp mv.

Hvis jeg kunne nå at bremse realkreditinstitutterne LIGE NU, midt i højkonjunkturen, og få dem til at forstå, hvad det er, de er med til at gøre ved folk, når de fylder deres lommer med lånte penge …

Selvfølgelig har den almindelige dansker ansvaret for sit eget liv, lån osv., men når vi kigger på de stigende tal for folk, der går ned med stress, må vi bare konkludere, at der er mennesker, som er uden for pædagogisk rækkevidde – de arbejder og adlyder ordre til de brænder sammen!

Hvis jeg skulle råde folk til noget, så lån det halve af det banken anbefaler. Du giver måske afkald på en stor flot villa, men du får så uendeligt meget igen …

Træ som bæredygtigt byggemateriale

BIlligt familiehus

TræVærk bygger sine lavenergihuse af træ, og i forhold til bæredygtighed er det en rigtig god idé.

Træ har nemlig nogle unikke egenskaber, der gør materialet bæredygtigt.

Man kan tænke på skoven som en fabrik, der producere byggematerialet.

Hvis skovene og træerne bliver behandlet ordentligt – således at flere træer bliver plantet, end der bliv fældet, så har vi i princippet uendelig meget træ.

Samtidig kræver andre byggematerialer – fx cement – CO2 at producere. Den konkrete forskel i CO2-udslippet på et hus produceret i træ og et hus producere i beton og tegl er TræVærk igang med at beregne i samarbejde med et ingeniørfirma. Dette bliver spændende at følge.

Derfor kan træ være et bæredygtigt materiale – både som byggemateriale og som bæredygtige møbler. For helt at tilsikre bæredygtigheden er det en god idé at købe træ, der er certificeret – for eksempel af FSC. For træmøbler, eksempelvis skalstole i træ eller sengeborde i træ fortjener helt klart en plads i hjemmet.

Hør TræVærks tanker om bæredygtighed:

ORDET GIVES VIDERE TIL DENNIS NIELSEN:

Elektronik-forretningen og forbrugersamfundet

Forbrugersamfund og lavenergihuse

Jeg stod den anden dag i en stor elektronik-forretning, fordi jeg ville høre dem, om jeg kunne købe en simpel reservedel til min vaskemaskine – ekspedienten kigger med et skævt smil på mig og siger: ”Det kan vist ikke svarer sig at fikse den” og som en fisk i vandet trækker han mig med over i hårde hvidevareafdelingen. Den stakkels mand er jo hverken elektriker, eller på anden måde teknisk erfaren, han er jo nærmest bare en “stor knejt” på 23 år, som har 10 timer om ugen efter skoletid. I virkeligheden gør han jo ikke noget ondt eller dumt som sådan, han følger jo bare ordre fra sin afdelingsleder, som sikkert lyder nogenlunde sådan:

”Vi skal sælge så meget som muligt, for at nå sidste måneds indeks..!!”

– og pludselig ser jeg op på de 5 meter høje reoler i den 4000 m2 store forretning og tænkte – hvor er der bare meget her, som jeg overhovedet ikke har brug for …

Der var plastik fra gulv til loft. Det er jo fuldstændig vanvittigt at skifte en vaskemaskine ud, bare fordi der mangler et printkort, som er på størrelse med en tændstikæske, der er jo stadig 98% af maskinen, som intet fejler…

Prøv så at forestil dig, at vi ganger denne forretning op!? Der ligger jo mange i hver by af denne type forretninger. Eller tag samme problemstilling i bilbranchen eller byggebranchen. Vi har brug for biler og huse ja! Men ikke så store huse og biler med alt det udstyr osv…

Lad mig lige hurtigt minde dig om VW-skandalen, hvor vi finder ud af, at en bil, som er oplyst til at gå 33 km/l, kun kan køre 19km/l i virkeligheden. Det er jo kejserens nye klæder om igen. Det er jo ikke VW, der er noget galt med, det er folks dømmekraft. VW er jo bare gode sælgere. Det urgamle udtryk ”at sælge sand i Sahara” er nok kommet for at blive!

Mine forældre havde en bil i 1995, det var en Mazda, og den kunne køre 15-16 km/l dvs. at vi i dag kun kører 2-3 km længere på literen end for 20 år siden. Til sammenligning med de nye biler, der køre rundt i dag, så er der ikke sket en revolution på forbrændingsmotoren – det er og bliver stadigvæk brændstof under tryk, som bliver antændt. Faktisk bliver 80% af 1 liter benzin til varme i motoren, og de sidste 20% er så det der bliver til energi og flytter bilen – tænk over det! Ca.80% af en tankfuld benzin ryger lige op til månen..!!

Konklusion

Hvis vi regner på opførslen af et hus, som har titlen “Lavenergi”, så kan vi godt regne om igen – fremstillingen af mursten, beton, mineraluld, stål osv., som vi bygger med i Danmark er uendelig kostbare at fremstille for miljøet, og de reelle tal i olie-forbrug/co2fodaftryk ser næppe dagens lys!

Men vi kan alligevel regne på det, men producenterne vil ikke af med de faktiske tal på co2fodaftryk fra deres produktion, og får vi nogle tal ud af eks. et betonværk eller fra andre materiale-producenter, vil de pynte på co2-regnskabet, så det ser ud som om, at beton er det rene vand at producere! Det er som at sætte fanden til at læse bibelen, ”den kan tolkes på 1000 måder”! Og netop her kommer træ ind i billedet. Træ er i sin grundform et fantastisk materiale, som vi ikke har den fulde forståelsen for og kendskab til i Danmark. Men bygger man med tilstrækkeligt stort udhæng, så træværket holdes tørt, er der eksempler på, at træ kan holde i mindst 100 år. Vi har simpelthen bare ikke tradition for at bygge i træ i Danmark.


Drømmen om husene, der tager presset fra familierne og klimaet fortsætter og bliver faktisk realiseret i øjeblikket.

TræVærk er nemlig i fuld gang med at bygge de billige huse af træ – for eksempelvis det fra nedenstående plantegning:

100 kvadratmeter hus fra TræVærk

Plantegning af lavenergihus

Hvis du vil følge med i projekt TræVærk, så bør du følge deres sociale medier. De holder til på hhv Facebook og Instagram.

Tak fordi du læste med.

Om forfatteren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *