Hvid funkisvilla

Hvad er en funkisvilla?

Hvid Funkisvilla

Storslået arkitektur og ikoniske arkitekter.

I Danmark har vi nogle smukke bygninger og huse, og nogle af dem har helt særlige historiske strømninger som grundlag for deres eksistens.

Én af de strømninger er funktionalisme, der blandt andet har været udtrykt med de ikoniske funkisvillaer.

Forestil dig...

En simpel villa-form, der er skabt til på bedste vis at passe til beboernes krav uden overflødig pynt.

I denne artikel går vi bag om den simple, men smukke, boligtype, samt strømningen bag.

God fornøjelse:

Hvad er funktionalisme?

I løbet af 1920’erne vandt en ny strømning af arkitektur frem, nemlig funktionalismen, som med dens enkle form var et brud med klassicismen, der tog afsæt i antikkens skønhedsidealer.

I løbet af 1800-tallet var Europas arkitekter rettet deres fokus på bygningens funktion frem for udseende, og med åbningen af den tyske Bauhaus-skole i 1919 spredte funktionalismen sig for alvor over Europa. De stilmæssige krav bag funktionalismen er behovet for mere lys, luft og rene linjer i hjemmet.

Funktionalistisk arkitektur består af beton, metal og glas uden overflødig pynt, som det ellers sås i den klassicistiske arkitektur. Funktionalisterne mente, at arkitektur skulle være så praktisk, således at man kunne bruge sine kræfter på vigtigere gøremål. Det var dermed mennesket, der blev centrum for den funktionalistiske arkitektur.

Funktionalisme minder på en måde om konceptet Tiny House, som vi også har skrevet om. Her er boligformen gjort fuldstændig minimalistisk.

Hvad er en funkisvilla?

Hvidt hus arkitektur

Funktionalismen efterlod især sit aftryk på de stadig populære funkisvillaer.

Funkisvilla er et hus, hvor arkitekturen er styret ud fra husets funktion og daglige anvendelse. En funkisvilla er kendetegnet ved dens enkle udtryk og klare geometriske form.

Funkisvillaens overflade er glatte og uden overflødig pynt, og vinduer samt døre er placeret frit efter funktionelle krav som lys. Indenfor er funkisvillaens indretning enkel og ofte med store og lyse rum.

Bolig-typen ses i dag som en bestemt æstetik, der bl.a. er kendetegnet ved dens asymmetriske komponerede og skarpskårne bygningskroppe med flade tage og stålvinduer.

Allerede i 1924 stod den første funkisvilla klar i Danmark. Det var den dansk-norske arkitekt Edvard Heibergs egen bolig i Virum.

Danmarks første funkisvilla

Et af de tidligste eksempler på funktionalismen i Danmark er Heibergs privatbolig fra 1924. Heiberg, der selv blev professor ved Bauhaus-skolen i 1930, har i designet af sin bolig hentet inspiration fra strømningerne i udlandet. Indretningen og projekteringen fandt sted efter nøje analyser, og funktionalismens krav om mere lys, luft og rene linjer er til stede i Heibergs byggeri. Om villaen sagde Heiberg selv i 1929:

»Rummene er store og lyse, og de er i alle måder indrettet så praktisk det lader sig gøre … Det er farverne, de indbyrdes størrelsesforhold og lyset, der betinger skønheden i disse rum. Lamperne er ikke anbragt efter dekorative hensyn, men efter praktiske hensyn. Hjemmet skal ikke tage sig ud for andre, men være til behagelighed for os selv«.

Arne Jacobsens og funktionalismen

Arne Jacobsen, der foruden er verdenskendt for sit møbeldesign (fx lænestolene i læder og de klassiske spisebordsstole i træ), står bag flere af de mest prominente eksempler på den danske funktionalisme.

Et eksempel på Jacobsens funktionalistiske design er boligkomplekset Bellavista i Klampenborg, der i dag er en af de mest eftertragtede ejendomme i Danmark. De 68 lejligheder blev opført i den enkle, lette og lyse stil, der kendetegner funktionalismen. Jacobsen udnyttede udsigten til Øresund, og boligkomplekset blev bygget i tre fløje, så de ikke tog udsigten fra hinanden. Desuden fik hver lejlighed to stuer med udsigt til havet.

Resten af området omkring Bellavista blev også præget af Jacobsens funktionalistiske design. Det er eksempelvis Kystvejens Tankstation, Bellevue Strandpark samt Bellevue Teater, der blev opført i samme enkle og elegante stil som Bellavista.

Arne Jacobsen fortsatte med at sætte sit præg på Gentofte Kommune, og i 1929 designede han sin egen bolig i kommunen i funktionalistisk stil. Jacobsens funkisvilla i Charlottenlund betegnes sammen med Heibergs funkisvilla som to af de første moderne huse i Danmark. Huset er opført og bygget som en kasse med hvide facader, store vinduer, terrasse med skibsgelænder samt fladt tag.

Selvom huset i dag betegnes som et stykke af den danske kulturarv, var det langtfra alle, der var begejstret for Jacobsens hvide funkisvilla, der er et tydeligt opgør med de romantiske huse med pyntet og symmetrisk arkitektur.

Kritikken stoppede ikke Arne Jacobsen, hvis popularitet voksede efter opførelsen af Bellavista. Arne Jacobsen blev hurtigt et stort navn – både i indland og udland - og antallet af byggeopgaver på hans tegnebord steg. Efterspørgslen var stor, og i dag ses Jacobsens karakteristiske bygninger mange steder rundt om i Danmark som eksempelvis Aarhus Rådhus og Danmarks Nationalbank.

I 1960 stod SAS Royal Hotel færdig, hvor Jacobsen både stod for at designe den 70 meter høje bygning i hjertet af København samt indrette de 260 hotelværelser. I den sammenhæng designede han stolene Ægget og Svanen, der ses som verdenskendte designklassikere og som to af de mest berømte eksempler på dansk design. Arne Jacobsens møbeldesign tæller desuden stole som 7’eren, Dråben og Myren.

I 2009 lancerede virksomheden Design Letters en kollektion af kopper med bogstaver efter Arne Jacobsens ikoniske typografi. Interessen for Design Letters var stor, og virksomhedens popularitet voksede blandt de danske forbrugere. Sidenhen er udvalget af produkter hos Design Letters blevet endnu større og omfatter alt fra elegante smykker til praktiske decilitermål og drikkedunke. Interessen for Design Letters viser, at Arne Jacobsens funktionalistiske design og arkitektur stadig er populært og aktuelt i dag.

Inspireret af Arne Jacobsen

Mogens Lassen og geometrien

En anden pioner i den danske funktionalisme er arkitekten Mogens Lassen, der nok mest af alt er kendt for sin Kubusstage fra 1962. I dag er den en designklassiker, der ses i de danske hjem, men helt op til 1980’erne var det faktisk kun Lassen samt hans venner og familie, der kendte til den populære lysestage.

Mogens Lassens Kubusstage er med dens skarpe og enkle form et godt eksempel på, hvor eftertragtet den danske funktionalisme stadig er i dag, men Lassen står faktisk også bag flere af de flotteste funkisvillaer i Danmark. For Lassen var den tyske designskole Bauhaus en stor inspiration, og de geometriske former gengives i hans arkitektur.

Inspireret af den franske arkitekt Le Corbusier byggede Mogens Lassen også i 1930’erne en række enfamiliehuse i Klampenborg. Forinden var Lassen faktisk blevet tilbudt en plads på Le Corbusiers tegnestue i Frankrig, som han takkede nej til, men det er stadig tydeligt, at Le Corbusier forblev en evig inspiration for Lassen.

I dag føres Mogens Lassens design videre af virksomheden By Lassen, og som virksomheden siger, lever godt design videre hos nye generationer. By Lassen fører både den klassiske Kubusstage og nyfortolkede versioner af kubus i form af vaser, reoler og lysestager.

Funktionalismen i dag

Funktionalismens aftryk ses også i dag, hvor funktionalistiske byggerier præger det arkitektoniske landskab i Danmark. Funkisvillaen med dens enkle og praktiske arkitektur stadig eftertragtet, og hvis man ikke er så heldig at kunne bo i en traditionel funkisvilla, er flere danske arkitektfirmaer begyndt at tegne funkisvillaer, der med den funktionelle arkitektur rummer moderne familiers behov for lys, luft og plads.

Det er altid interessant, når boligformen bliver udviklet. Se fx artiklen om TræVærk

Funkisvilla

Tak fordi du læste med!

Om forfatteren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *