3 farverige akrylmalerier fra en dansk kunstner

3 farverige akrylmalerier (og hvordan du indretter med dem)

Tror du, at malerier hører til på et museum?

…Og at de ikke passer til indretningen i hjemmet?

Så tager du fejl.

Nogle malerier har dybere budskab i sig, og de kan derfor sætte fantasien igang hos beskueren. En god måde at sætte liv i indretningen.

Hvornår tegnede du sidst?

For mig er det flere år siden, men jeg husker tydeligt det sværeste ved det:

At sætte liv, handlinger og følelser på tegningerne.

Man tegner og tegner, men tegningerne forbliver kolde, følelsesløse og af stillestående positur.

… Eller sådan var det for mig, i hvert fald.

En person, som derimod til fulde forstår at lægge personlighed i sine tegninger er den professionelle billedkunstner, BAKAOS.

Hendes malerier giver en fantastisk kontrast til stilrent design som fx Menu lysestager i stuen eller ved siden af et Hay spejl i gangen.

BAKAOS er (som du sikkert godt kunne regne ud) blot et kunsternavn for en billedkunstner, som sprang ud i 2014. Siden da har hun tegnet en række både farverige og sort-hvid plakat tegninger.

Hun er selvlært, men det kan ikke ses på hendes tegninger – eller også kan det. De er nemlig fyldt med fantasi, og papirets muligheder har ikke sat grænser.

Jeg har valgt en række af billedkunstnerens akryltegninger i farver, som jeg gennemgår nedenfor. Derefter lærer jeg dig, hvordan du indretter med farverige malerier og plakater. 

Lad os komme igang:

3 Akrylmalerier i farver

1. Abstrakt, små-psykedelisk akryltegning

Det første billede, som jeg bemærkede i BAKAOS’ galleri, var en abstrakt og små-psykedelisk akryltegning.

For det første er farverne bemærkelsesværdige, fordi de er alt fra mørke og kolde til lyse og varme udtryk. Samtidig er billedet fyldt med kontraster.

Den dominerende mørkeblå giver akryltegningen et overvejende koldt og mørkt udtryk.

Når jeg kigger på tegningen, tænker jeg på nattens frembrud – når den blå farve forgæves forsøger at holde sig til stede.

Hvilke associationer får du, når du kigger på den mørkeblå farve?

Den gule farve sig også til udtryk, da den er kontrast til den mørkeblå. Konstrasten giver følelsen af, at billedet er aktivt – at der er handling på.

En anden kontrast på billedet ses på den røde og grønne fugl – et tegn på det natur-tema, som ses i nogle af kunstnerens malerier.

Se bare selv:

2. “Afrikansk Drøm” Akryl på lærred

Akryl på lærred af den afrikanske drøm

Med leopard-prikkede arme og tiger-stribede ben folder den afrikanske natur sig ud i detaljerne på det næste akrylmaling, som jeg bemærkede i BAKAOS’ galleri.

Kan du finde et tredje afrikansk dyr?

Ledetråd: Dyret har hverken arme eller ben.

Kan du se dyret nu? – Hvis ikke, får du her anden ledetråd: dyret slanger sig afsted.

De afrikanske dyr i billedet afspejler det eksotiske liv, som forbindes med afrika. Samtidig dominerer de orange-gule nuancer billede, hvilket viser solens flotte nuancer på himlen.

… Og vi bliver i samme boldgade:

3. Akryl tegning af regnskovens hemmeligheder

Tegning af regnskovenshemmeligheder akryl

Det er grønt. Det er naturligt. Det er liv.

46% af verdens kulstof er bundet i verdens regnskove, og der er derfor gode grunde til at beundre naturen i disse områder.

Regnskoven er nemlig et smukt sted, hvor dyr og natur udfolder sig, og vores industrialiseret moderne samfund gemmes væk bag millionvis af træer. Af samme grund tror jeg, at dansk møbeldesign har en fremtid i at producere møbler med metoder, som er skånsomme ved naturen.

De gennemtrængende grønne farver signalere tydeligt, at naturen dominerer – et af de få steder i verden, hvor dette stadig er gældende.

Vi har nu gennemgået 3 flotte malerier af billedkunstneren BAKAOS (link til facebook-side).

Men det er vigtigt, at du ikke køber et maleri eller en plakat, før du ved, hvordan du indretter med dem.

Læs med nedenfor, og find ud af, hvordan du indretter med farverige malerier og palakater:

Sådan indretter du med farverige malerier og plakater

Maleri med farver som passer væggen

BIllede fra: Flickr

Har du nogensinde prøvet at male eller indrette en bolig?

I så fald ved du helt sikkert, at det kan være utrolig svært at sammensætte farver. Farverne matcher nemlig ikke altid hinanden – og selvom kontraster er vigtige, så er det lige så vigtigt ikke at have de forkerte kontraster.

Dårligt sammensatte farver giver nemlig et grimt eller uønsket udtryk i indretning.

Der er derfor gode grunde til at tvivle på, om malerier eller plakater med farver passer i din indretning.

Forestil dig, at du køber en plakat, som du i butikken (eller på nettet) synes er utrolig flot. Du ser plakaten stå alene uden andre omgivelser, og den er lige, som den skal være.

…Men når du kommer hjem og hænger plakaten op på din væg, er den helt gal. Farverne passer ikke sammen.

Bummert.

Heldigvis er der hjælp at hente – for med simple indretningsprincipper kan du undgå, at farverne i din indretning ser grimme ud sammen.

Jeg har tidligere skrevet en guide med indretningstips til rum med farver, og der nævner jeg et kendt trick, som du kan bruge:

Indret med en farve-fordeling på 60%, 30% og 10%.

Plakater & malerier i indretning med farver (1)

Princippet er, at du aldrig kan gå helt galt i byen, hvis 60% af din indretning består af en primær farve og 30% af en sekundær farve. De sidste 10% kan så frit benyttes til hvilken som helst kombination af regnbuens farver.

Det vil altså sige, at så længe dine malerier, plakater eller andet vægdekoration kun udgør op til 10% af rummet, så er du sikret.

Derudover kan du selvfølgelig også købe vægdekoration, som har den primære eller sekundære farve, og som dermed er med til at udgøre de 60 eller 30 procent.

Udover 60-30-10-princippet er der også andre praktiske råd, som du kan anvende, hvis du vil pynte dit hjem med billeder med farver.

 • En kombination af farver, som minder om hinanden, giver en afslappende effekt.
 • Kontraster (altså modsatte farver) giver en spændende effekt.

En mørkerød væg kan eksempelvis pyntes med et lyserødt maleri for at skabe et afslappende udtryk, eller en grøn farve (som er kontrast til rød) for at skabe et spændende udtryk.

For at vide, om du skaber et afslappende eller spændende udtryk ved at hænge en bestemt vægdekoration, kræver det, at billedet har én (eller flere) dominerende farver. Dette er nogle gange tilfældet, men andre gange består billedet af farver, som er i hver ‘ende‘ af farvehjulet.

Hvad synes du om malerierne, og har du maleier eller plakater i dit hjem?

Om forfatteren

Comments 2

 1. jeg maler selv og forstår ikke at nogen kan undvære at have ægte malerier af en slags i deres hjem, jeg syntes malerier er meget vigtige for et hyggeligt / smukt rum.

  1. Post
   Author

   Lisa, malerier kan helt klart gøre det hjem mere levende.

   Skriv endelig, hvis der er en bestemt type af malerier, som du kan lide 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *